Leírás és Paraméterek
Savcsökkentés - savtompítás: Ha a szőlő nem tud tökéletesen beérni, akkor a belőle készült bornak nagy lesz a savtartalma, egyes borfajták pedig még beérve is sok savat tartalmaznak. A könnyű, vékony borokkal, ha a savtartalmuk 0,5-0,6% felett van, már túl savanyúnak érezzük, míg a testes, nehéz vagy édeskés borok még 0,8-1%-os savtartalom esetén is kellemesek lehetnek.
Savcsökkentés: Savcsökkentéshez por alakú szénsavas meszet használunk. A bor savtartalmának 0,1%-kal való csökkentéséhez hektoliterenként 67 g szénsavas mészre van szükség. (Nem szabad azonban hektoliterenként 200 g-nál többet adni.)
Savcsökkentés próbája: A borból megtöltünk 4 db 4 literes üveget, azután az üvegekbe 0.5, 1, 1.5 és 2 g szénsavas meszet teszünk, majd jól összerázzuk és megjelöljük az üvegeket. A mintákat másnap ismét összerázzuk és hűvös helyen hagyjuk letisztulni. Három-négy nap múlva ízlelés próbát teszünk és amelyik a legjobb, annak megfelelően végezzük el a nagybani savcsökkentést.
Savcsökkentés technológiája: A hordó bornak megfelelő szénsavas meszet kimérünk, alaposan elkeverjük egy kanna borban, azután beleöntjük a hordóba és jól elkeverjük. (Vigyázzunk, mert erősen habzik) Másnap újra megkeverjük és hagyjuk letisztulni. Az üledékről 1-2 hét múlva fejtsük le a bort.
Száraz, hűvös helyen tárolandó!
Minőségét korlátlan ideig megőrzi.
Vélemények
Hasonló termékek
UVAFERM DANSTIL A borélesző 20 g
UVAFERM UVAVITAL élesztőtápanyag 20 g
Borkősav 100g
UVAFERM CM hidegtűrő borélesztő 20 g
Törzsoldat 1 l
Deriton - Borászati derítőszer 1 kg
UVAFERM PM hideg- és alkoholtűrő borélesztő 20 g
UVAFERM 228 aromafelszabadító hidegtűrő borélesztő 20 g
UVAFERM OPTI RED élesztőtápanyag vörösbor- készítéshez 30 g
OPTIMUM-WHITE – aromamegőrző redukáló hatású élesztőtápanyag 30 g
Illat és aromafokozó élesztőtápanyag álinkacefrékhez, fehér-és rozé-musthoz/borhoz.
Habzásgátló Foamsol 100 ml
Gyümölcs- és szeszcefrékhez, borseprőkhöz. Vízbázisú szilikon habzásgátló anyag.