Leírás és Paraméterek
UVAFERM 228
AROMAFELSZABADÍTÓ, HIDEGTŰRŐ BORÉLESZTŐ FEHÉRBOR ÉS GYÜMÖLCSCEFRE ERJESZTÉSHEZ
Illatos, fajtajelleges, szép fehérborok (Muscat és Irsai fajták, Cserszegi, Tramini, Chardonnay stb.) intenzív fajta- és gyümölcsillatú párlatok (meggy, alma, körte, birsalma, szőlő)
TERMÉK, TÖRZS: Szelektált, szárított Saccharomyces cerevisiae fajélesztő. Danstar-i kutatómunka eredménye, törzsneve: D51 228. Steinberger néven is ismert. Az FVM Egri Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet ajánlásával.
ERJESZTÉSI VISELKEDÉS: A 228-nak igen rövid az előerjedési fázisa (2-6 óra). A 228-cal erjesztett borok kiemelkedően aromagazdagok (erős ß-glükozidáz aktivitás) és gyönyörűen tisztulnak.
ALKOHOLREZISZTENCIA: A 228 16 tf%-ig alkoholtűrő.
HABKÉPZÉS: Nem képez habot.
HŐMÉRSÉKLETIGÉNY: A 228 erjesztési aktivitása 6-7 oC-on kezdődik. Optimális erjedési hőmérséklettartománya 15 és 25 oC között van. 18-20 oC között hozza az élesztő az aromamaximumot, ehhez a maximumhoz képest alacsonyabb hőmérsékletű erjesztésnél kissé visszafogottabb, viszont elegánsabb lesz a bor illata.
ALKALMAZÁSI TERÜLET ÉS ADAGOLÁS: A 228 az érzékszervi tulajdonságokat pozitívan befolyásolja, hidegerjesztésnél (15 oC alatt is) látványosan fokozza a fajtajelleget. Elsősorban olyan fajtáknál ajánlott, melyek aromaanyagai között a terpénalkoholok jelentős szereppel bírnak (muskotály fajták, Chardonnay, Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Tramini, Leányka, Királyleányka stb.).
A 228 egyébként a még elsődleges illatban szegény Furmint fajtából is kihozza a fajtajelleget. Chardonnay fajtát telt, testes, fajtajelleges karakterűre erjeszti. Barrikbanerjesztésre, chipses együtterjesztésre is kiválóan alkalmas. Az almasavbontó baktériumokkal kompatibilis élesztő.
Ajánljuk még illatos, fajtajelleges rozé borok erjesztésére.
ADAGOLÁS:
Fehérborok mustja 20-30 g/hl
Rozé erjesztés 30 g/hl
Barrikban erjesztés 30-50 g/hl
Vontatott vagy leállt erjedés esetén 30-50 g/hl
MUSTHOZ, CEFRÉHEZ ADÁS: REHIDRATÁCIÓ UTÁN. Az optimális élesztőaktivitás eléréséhez a szárított élesztőt kb. 10x-es mennyiségű 35-40 oC (max. 40 oC) hőmérsékletű KLÓRMENTES ivóvízben folyamatos keverés közben feloldjuk. 15 perces állásidő után a rehidratált élesztőt az erjesztendő tételhez adjuk. Az élesztőt az erjesztendő tételben jól keverjük el! A beoltásnál vigyázzunk, hogy a rehidratált élesztő és a beoltandó anyag hőmérséklete közötti különbség ne haladja meg a 10 oC-ot. Megoldás: egy- vagy kétlépéses szoktatás.
TÁROLÁS: Száraz, hűvös helyen tárolva 36 hónapig megfelelő aktivitású marad. Optimális tárolási körülmények: száraz hely, 5-15 oC hőmérséklet. Felbontás után felhasználandó!
Vélemények
Hasonló termékek
UVAFERM PM hideg- és alkoholtűrő borélesztő 20 g
Deriton - Borászati derítőszer 1 kg
Törzsoldat 1 l
OPTIMUM-WHITE – aromamegőrző redukáló hatású élesztőtápanyag 30 g
Illat és aromafokozó élesztőtápanyag álinkacefrékhez, fehér-és rozé-musthoz/borhoz.
UVAFERM OPTI RED élesztőtápanyag vörösbor- készítéshez 30 g
UVAFERM CM hidegtűrő borélesztő 20 g
Borkősav 100g
Habzásgátló Foamsol 100 ml
Gyümölcs- és szeszcefrékhez, borseprőkhöz. Vízbázisú szilikon habzásgátló anyag.