Leírás és Paraméterek
A Lallzyme HC szelektált enzimek keveréke, mely bor készítésénél használható pektináz
enzimkészítmény. A Lallzyme HC-t a világ sok borvidékén évek óta használják héjonáztatáshoz, a
préselhetőség javítására, lényeredék-növelésre. Az E.U.-ban állítják elő Aspergilus niger
fermentációjával nyert speciális enzimekből.
AKTIVITÁS: A Lallzyme HC enzimaktivitása magas SO2 és savtartalom mellett, alacsony pH-n is jó stabilitást
mutat. A HC-nek erős pektolitikus, celluláz és hemicelluláz aktivitása van, így lebontja az
összefonódott pektin és hemicellulóz tartalmú makromolekulákat. A HC aromaprekurzorokat
extrahál a bogyó szilárd részeiből, és hatékonyan növeli a bor fajtajelleget okozó aromafrakcióját.
ALKALMAZÁS: Pektinbontásra, héjonáztatáshoz és a mustok tisztítására alkalmas pektinbontó enzimkészítmény. A
szőlőhöz feltárás során adagolandó. A Lallzyme HC hatására nagyobb a lényeredék, amely
elsősorban színléként jelentkezik. Kisebb a barnulást okozó polifenolok koncentrációja, mivel a
préselés nyomásigényét csökkenti. Hatására gyorsulnak a mustok tisztulási folyamatai nyálkázásnál,
ülepítésnél, szeparációnál. Ülepítéses musttisztításnál tömörebb az üledék. Javul az újborok
deríthetősége, szűrhetősége.
Erősen rothadt szőlő esetén a nagyobb hatékonyságú és gyorsabb musttisztításhoz mindenképpen
javasolt a Lallzyme HC alkalmazása. Rothadt termés esetén azonban ne a feltárás előtt a
fogadógaratba adagoljuk a készítményt! Alkalmazzunk minél gyorsabb szőlőfeldolgozást, majd a
mustot kénezzük. A must kénezése után 1 – 1,5 g/hl adagban alkalmazzuk a HC tisztítóenzimet. A
kénessav, a kénessavas nyálkázás koncentrációtartományában nem gátolja az enzimműködést. A
megfelelő enzimaktivitás érdekében a mustot ne hűtsük 8 oC alá.
AROMAKARAKTER: A Lallzyme HC alkalmazásával készült borok aromapotenciálja nagyobb, mint az enzimkezelésen át
nem esett boroké, mivel a celluláz és hemicelluláz enzimek hatására lebontódnak az
aromaanyagokat fogvatartó héj alatti tasakocskák, amelyből szabad és a kötött aromaanyagok
jutnak a mustba.
ÖKONÓMIAI ELŐNYÖK: A Lallzyme HC könnyen préselhető levet ad, és megnöveli a lényeredéket (80%-ban színléként
jelentkezik). Lerövidül a préselési idő. A mustok könnyebben tisztíthatók, ülepítéses musttisztításnál
tömörebb az ülepítési alj. Az újborok derítése és szűrése sokkal könnyebbé válik. Alkalmazása az
aromakarakter erősödését eredményezi.
TISZTASÁG: A Lallzyme HC a különféle oxidáz mellékaktivitásoktól mentes (pl. fahéjsav-észteráz), így nem
gyorsítja a borok öregedési folyamatait, sőt ellenkezőleg, alkalmazásával visszaszorítjuk a
természetes, káros mellékaktivitással rendelkező mikrobiális pektinázok tevékenységét, így a borok
öregedésre való hajlamát csökkentjük.
ADAGOLÁS: 0,5 – 1 – 1,5 g/q szőlő. Az enzim 15 oC feletti hőmérsékleten 20-30 perc alatt lebontja a pektin teljes
mennyiségét. A dózist a gyümölcs pektintartalmától, a hőmérséklettől és a pektinbontáshoz
rendelkezésre álló időtől függően változtatni lehet. A száraz enzimet adagolás előtt 15 – 25 oC
hőmérsékletű vízben feloldjuk, majd ezután a pektinbontandó tételhez adjuk.
TÁROLÁS: Száraz, hűvös helyen (5 – 20 oC). A Lallzyme HC 20 oC-on történő tárolás esetén is évekig megőrzi aktivitását.
ÓVINTÉZKEDÉSEK: Az enzimkészítmény porának belégzését, és a felesleges bőrrel való érintkezést el kell kerülni. Bőrre
vagy szembe kerülése esetén bő vízzel öblítsük le/ki.
Vélemények
Hasonló termékek
LALLZYME BETA aromafelszabadító enzim 10 g
Lallzyme EX-V pektinbontó, erős macerációs és extrakciós enzim 10 g
Lallzyme Cuvée-Blanc pektinbontó és aromafelszabadító enzim 10 g
Habzásgátló Foamsol 100 ml
Gyümölcs- és szeszcefrékhez, borseprőkhöz. Vízbázisú szilikon habzásgátló anyag.
UVAFERM OPTI RED élesztőtápanyag vörösbor- készítéshez 30 g
OPTIMUM-WHITE – aromamegőrző redukáló hatású élesztőtápanyag 30 g
Illat és aromafokozó élesztőtápanyag álinkacefrékhez, fehér-és rozé-musthoz/borhoz.