Barion Pixel

LALLZYME HC pektinbontó enzim 10 g

1.650 Ft
Menny.:
db
Fehér-és kékszőlők enzimes kezelésére, musttisztításra, gyümölcscefrék pektinbontására.
Cikkszám: 00001
Elérhetőség: Rendelhető
Nem értékelt
Gyártó: Kokoferm Kft.

Leírás és Paraméterek

A Lallzyme HC szelektált enzimek keveréke, mely bor készítésénél használható pektináz 
enzimkészítmény. A Lallzyme HC-t a világ sok borvidékén évek óta használják héjonáztatáshoz, a 
préselhetőség javítására, lényeredék-növelésre. Az E.U.-ban állítják elő Aspergilus niger 
fermentációjával nyert speciális enzimekből.

AKTIVITÁS: A Lallzyme HC enzimaktivitása magas SO2 és savtartalom mellett, alacsony pH-n is jó stabilitást 
mutat. A HC-nek erős pektolitikus, celluláz és hemicelluláz aktivitása van, így lebontja az 
összefonódott pektin és hemicellulóz tartalmú makromolekulákat. A HC aromaprekurzorokat 
extrahál a bogyó szilárd részeiből, és hatékonyan növeli a bor fajtajelleget okozó aromafrakcióját.

ALKALMAZÁS: Pektinbontásra, héjonáztatáshoz és a mustok tisztítására alkalmas pektinbontó enzimkészítmény. A 
szőlőhöz feltárás során adagolandó. A Lallzyme HC hatására nagyobb a lényeredék, amely 
elsősorban színléként jelentkezik. Kisebb a barnulást okozó polifenolok koncentrációja, mivel a 
préselés nyomásigényét csökkenti. Hatására gyorsulnak a mustok tisztulási folyamatai nyálkázásnál, 
ülepítésnél, szeparációnál. Ülepítéses musttisztításnál tömörebb az üledék. Javul az újborok 
deríthetősége, szűrhetősége.
Erősen rothadt szőlő esetén a nagyobb hatékonyságú és gyorsabb musttisztításhoz mindenképpen 
javasolt a Lallzyme HC alkalmazása. Rothadt termés esetén azonban ne a feltárás előtt a 
fogadógaratba adagoljuk a készítményt! Alkalmazzunk minél gyorsabb szőlőfeldolgozást, majd a 
mustot kénezzük. A must kénezése után 1 – 1,5 g/hl adagban alkalmazzuk a HC tisztítóenzimet. A 
kénessav, a kénessavas nyálkázás koncentrációtartományában nem gátolja az enzimműködést. A 
megfelelő enzimaktivitás érdekében a mustot ne hűtsük 8 oC alá.

AROMAKARAKTER: A Lallzyme HC alkalmazásával készült borok aromapotenciálja nagyobb, mint az enzimkezelésen át 
nem esett boroké, mivel a celluláz és hemicelluláz enzimek hatására lebontódnak az 
aromaanyagokat fogvatartó héj alatti tasakocskák, amelyből szabad és a kötött aromaanyagok 
jutnak a mustba.

ÖKONÓMIAI ELŐNYÖK: A Lallzyme HC könnyen préselhető levet ad, és megnöveli a lényeredéket (80%-ban színléként 
jelentkezik). Lerövidül a préselési idő. A mustok könnyebben tisztíthatók, ülepítéses musttisztításnál 
tömörebb az ülepítési alj. Az újborok derítése és szűrése sokkal könnyebbé válik. Alkalmazása az 
aromakarakter erősödését eredményezi.

TISZTASÁG: A Lallzyme HC a különféle oxidáz mellékaktivitásoktól mentes (pl. fahéjsav-észteráz), így nem 
gyorsítja a borok öregedési folyamatait, sőt ellenkezőleg, alkalmazásával visszaszorítjuk a 
természetes, káros mellékaktivitással rendelkező mikrobiális pektinázok tevékenységét, így a borok 
öregedésre való hajlamát csökkentjük.

ADAGOLÁS: 0,5 – 1 – 1,5 g/q szőlő. Az enzim 15 oC feletti hőmérsékleten 20-30 perc alatt lebontja a pektin teljes 
mennyiségét. A dózist a gyümölcs pektintartalmától, a hőmérséklettől és a pektinbontáshoz 
rendelkezésre álló időtől függően változtatni lehet. A száraz enzimet adagolás előtt 15 – 25 o
hőmérsékletű vízben feloldjuk, majd ezután a pektinbontandó tételhez adjuk.

TÁROLÁS: Száraz, hűvös helyen (5 – 20 oC). A Lallzyme HC 20 oC-on történő tárolás esetén is évekig megőrzi aktivitását.

ÓVINTÉZKEDÉSEK: Az enzimkészítmény porának belégzését, és a felesleges bőrrel való érintkezést el kell kerülni. Bőrre 
vagy szembe kerülése esetén bő vízzel öblítsük le/ki.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Hasonló termékek

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Az oldal böngészésével hozzájárulsz a sütik használatához, a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.